Svaneprinsessen

Russisk kunst 1880–1910

I denne utstillingen får du en sjelden mulighet til å oppleve noen av Russlands fremste kunstnere i møte med Edvard Munch og flere andre av våre mest folkekjære nordiske kunstnere. Navn som Erik Werenskiold, Gerhard Munthe, Theodor Kittelsen, Carl Larsson, Anders Zorn og Akseli Gallen-Kallela belyser i denne utstillingen nasjonale myter, eventyr og legender i forbindelse med russiske storheter som Ilja Repin, Mikhail Vrubel, Vasilij Polenov og Jelena Polenova.

Kjøp billetter

Gjennom et samarbeid med Tretjakovgalleriet i Moskva har Munchmuseet fått tilgang til noen av Russlands nasjonale ikoner innenfor kunst, og laget en utstilling som viser hvordan forestillingene om en nasjonal identitet har stått sterkt både i Russland og Norge rundt det forrige århundreskiftet. Denne utstillingen er særlig aktuell i dagens spente politiske klima fordi den åpner for en viktig kulturell dialog med et av våre mektigste naboland.

Utstillingen viser også flere mytiske og eventyrlige motiver av Viktor Vasnetsov. Han har en posisjon i russisk kunsthistorie som kan sammenliknes med den Gerhard Munthe har i norsk kunsthistorie. Jelena Polenova var den første kunstneren i Russland som viet seg til å samle inn og illustrere russiske folkeeventyr for å ivareta en kulturarv som var ansett som truet av fransk påvirkning og modernisering. Hennes eventyrillustrasjoner kan sammenliknes med Werenskiolds og Kittelsens illustrasjoner til Asbjørnsen og Moes eventyr.