Om Nysnø

I Nysnø-prosjektet bruker vi kunstig intelligens for å gjøre Edvard Munchs tegninger mer tilgjengelige og engasjerende. Her er noen av de konseptuelle tankene bak prosjektet.

Skjøre tegninger

Museets samling omfatter mer enn 7000 tegninger av Edvard Munch – fra barndomstegninger til de siste han laget. Munch tegnet hovedsakelig med blyant, penn, fargestift, kull og akvarell. Disse tegningene er ekstremt skjøre og kan ikke utsettes for lys over lengre tid. Derfor stilles de sjelden ut for publikum, og når vi viser dem, må det skje i kontrollerte og avgrensede omgivelser. Å oppleve de digitale reproduksjonene av tegningene i museets database på nettet er ikke en fullgod erstatning, da de mangler originalenes materielle kvalitet og engasjerende historiefortelling, interaksjon og brukerinvolvering. Dette er ikke de beste forutsetningene for å bringe besøkende nærmere denne stort sett ukjente, men fascinerende delen av Munchs kunst.

Intime tegninger

På MUNCH er det bare noen få eksperter, som papirkonservatorer og kunsthistorikere, som får lov til å håndtere og ta på Munchs tegninger. De vi har snakket med, beskriver denne delen av arbeidet sitt som et privilegium, noe som bringer dem tett på verkene og Munchs tegneprosess. Å utforske Munchs tegninger gir oss et intimt innblikk i kunstneren og kunsten hans. Dette er verk som avslører Munchs visuelle tenkning, hans eksperimentelle praksis og kunstneriske prosesser.

Tegning er et raskt og lett tilgjengelig medium som gjorde det mulig for Munch å teste ut ideer, lage raske skisser og repetere motiver. Mange tegninger kan sees på som forberedende og eksperimentelle skisser som ble laget for å utvikle og spisse enkelte motiver og temaer – motiver som noen ganger fikk sin endelige form i malte og trykte versjoner som senere ble hyllet som mesterverk.

På den andre siden inneholder Munchs tegninger også mange motiver som ikke er representert i hans malerier og grafiske trykk. I tegningene forfulgte kunstneren også private interesser, og skapte kruseduller og tegnede bilder som han sannsynligvis ikke vurderte for offentlig utstilling. Samtidig kastet eller ødela han ikke disse private tegningene, men lot dem inngå i sin testamentariske gave til Oslo kommune.

Merkelige tegninger

Den private siden av Munchs tegninger avslører både morsomme og merkelige sider ved kunstnerskapet. Han innvier oss i sine besettelser, sine feider med sine «fiender» (blant annet tidligere kunstnerkolleger og støttespillere, vennekretsen rundt eks-elskeren Tulla Larsen, det norske skattevesenet og forretningsforbindelser som han mente hadde sviktet ham).

Et dypdykk i tegningskatalogen avdekker overraskende og uventede sider: morsomme karikaturer og groteske eksentrisiteter, øyeblikksbilder av situasjoner og ting som fanget hans oppmerksomhet. Munch tegnet venner, fiender, fremmede, modeller, dyr, landskap, gatescener, symbolske figurer, karikaturer, kjendiser og mye mer.

Verdenstegninger

Edvard Munch har ofte blitt fremstilt som en slags eremitt som holdt folk på avstand og hentet kunstnerisk inspirasjon fra sin ensomhet. Selv om det er en viss sannhet i denne fortellingen, blir den også motbevist av det faktum at Munch produserte tusenvis av tegninger gjennom hele sitt liv. Dag ut og dag inn tegnet Munch verden rundt seg, og alle de merkelige og fantastiske tingene han forestilte seg. Hver nye tegning begynte med et blankt, hvitt ark - like uberørt og friskt som et landskap dekket av nysnø. I stedet for å søke tilflukt i isolasjon og sjelens innerste rom, vitner Munchs tegninger om et varig og ukrenkelig bånd til verden.

Universelle tegninger

Hver gang vi inviterer besøkende til å tegne, enten det er i et verksted, i en utstilling eller i museets lobby, deltar folk i alle aldre og fra ulike bakgrunner. Det virker som at det å tegne er en del av menneskets vilkår og en grunnleggende måte å uttrykke oss selv og verden rundt oss på. Når Nysnø inviterer besøkende til å utforske Edvard Munchs tegninger gjennom å tegne selv, håper vi å bringe sammen gleden og kreativiteten ved å tegne som en universell praksis, med Munchs kreative tegneprosesser og de merkelige og vakre bildene han skapte.