Utstilling
To kunstnere fra hver sin side av Europa – Francisco de Goya (1746–1828) og Edvard Munch (1863-1944) – levde ulike liv i ulike epoker. Hva forbinder dem? Utstillingen Goya og Munch. Moderne profetier, som vises eksklusivt på MUNCH, tar utgangspunkt i at det var først i Munchs levetid at Goya fikk internasjonal berømmelse og ble anerkjent som en forløper for modernismen.
Goya skapte fantasifulle og urovekkende bilder som en respons på de voldelige begivenhetene, sosiale utfordringene og hykleriet som dominerte hans samtid. Flere tiår etter sin død ble europeiske kunstnere inspirert av Goyas dragning mot de mørke og mystiske sidene av det menneskelige, samt av hans oppfinnsomme tilnærming og bruk av ulike medier og teknikker. For dem ble Goya som en profet for den nye kunsten.
Selv om det er vanskelig å slå fast om Munch var direkte inspirert av Goya i sitt eget kunstnerskap, så er det tydelig at de delte kunstneriske interesser. Som vi ser i utstillingen, var det mange i hans omgangskrets og generasjon som lot seg fascinere og begeistre av Goyas fyrige fantasi og uredde eksperimentering. Med fokus på hvordan de to kunstnerne tar for seg temaer som krig, samfunnet omkring seg, tro og overtro, forsøker utstillingen å trekke paralleller mellom de to kunstnerne. Blant et bredt utvalg av både kjente og mindre kjente tegninger, trykk og malerier av begge kunstnere, får publikum en sjelden mulighet til å se Goyas komplette grafiske serier Krigens grusomheter og Kaprisene.
På tross av at de to kunstnerne levde ulike liv til ulike tider kan kunsten deres fortsatt fremstå like merkverdig moderne i dag som den gjorde i årene omkring 1900. Gjør deg klar for en utstilling som viser hvordan Goya ble gjenoppdaget i Munchs samtid, og tre inn i de moderne, kraftfulle visjonene som er å finne hos begge.
Utstillingen inkluderer generøse utlån fra internasjonale og nasjonale museer: British Museum og National Gallery i London, Nasjonalmuseet i Oslo, Metropolitan Museum of Art i New York, Meadows Museum i Dallas, The Museum of Fine Arts i Houston, The Clark Art Institute i Williamstown, Museo del Prado, Thyssen-Bornemisza National Museum og Museo Lázaro Galdiano i Madrid, The Bilbao Fine Arts Museum og Museum Behnhaus Drägerhaus i Lübeck.
Bilde over: Francisco de Goya, En måte å fly på, 1816–23 (Nr. 13, Dårskapene). Etsning, akvatint og koldnål. © British Museum, London
Utvalgte verk
Foto & VIDEO
- Utstillingen er laget av