EXIT!

Historien om Munchmuseet er full av dramatikk, store kulturbegivenheter og overraskende hendelser. Visste du at rottweileren Ivan bodde på Munchmuseet mellom 1967 og 1972, og fikk hundemat i lønn for å vokte bygningen? Og vet du egentlig hva som skjedde da Skrik og Madonna ble stjålet i 2004? I den siste store utstillingen på Tøyen før det nye museet åpner i Bjørvika, oppsummerer vi viktige deler av Norges kulturhistorie. Ulike fagpersoner og samtidskunstnere bidrar med nye perspektiver på museets historie, og utstillingen følges av et tett arrangementsprogram. Bli med på reisen fra Edvard Munchs testamentariske gave og museumsåpningen i 1963, frem til dagens museum.

Kjøp billetter

Den siste store utstillingen på Munchmuseet før det nye museet åpner i Bjørvika er en feiring av museet som kunst- og kulturinstitusjon. Samtidig gir den oss mulighet til å ta et undersøkende og granskende dypdykk i viktige nedslagsfelt fra museets historie. Utstillingen gir oversikt over Munchmuseets virksomhet på Tøyen, med utstillinger, andre kulturaktiviteter, forsknings- og konserveringsarbeid, og historiske begivenheter med tilknytning til museet.

Blant annet får publikum innblikk i hvordan Edvard Munchs gave til Oslo kommune har blitt forvaltet, og hvordan synet på Munchs kunstnerskap har forandret seg siden museet åpnet i 1963. Ved å fortelle historien om Munchmuseet forteller vi samtidig deler av historien om Norge. Kriminalhistorien om ranet av Skrik og Madonna i 2004 fortelles i detalj, og får en sentral rolle i utstillingen. Samtidskunstnere med forskjellig bakgrunn og ulike innfallsvinkler er invitert til å bidra med nye kunstverk, og fagpersoner fra ulike felt tar for seg deler av museets virksomhet sett fra utsiden. Publikum får også se hvilke store kunstnere som har vært utstilt på Munchmuseet, og hvordan museet har samarbeidet med utenlandske institusjoner for å fremme Munchs kunstnerskap internasjonalt.

Før det nye Munchmuseet åpner i Bjørvika i 2020, vier vi den siste store utstillingen i museet på Tøyen til et tilbakeblikk på museets historie. Ved å trekke linjer til norgeshistorien og samfunnsutviklingen, forteller vi historien om Munchmuseet både i rollen som forvalter av Edvard Munchs kunst og som kulturinstitusjon i bredere forstand.

Ekspertise fra ulike fagområder trekkes inn i arbeidet med utstillingen slik at den både skildrer den helhetlige historien om Munchmuseet fra arbeidet mot åpningen i 1963 og frem til 2019, samtidig som den gjør dypdykk i de viktigste begivenhetene fra denne perioden. Blant det som trekkes frem i egne deler av utstillingen er Munchs testamentariske gave til Oslo kommune, ranet av Skrik og Madonna, utstillingshistorikk både ved Munchmuseet og fra Munch-utstillinger ved utenlandske institusjoner, og museet som en sentral aktør i Oslos kulturmiljø. Samtidig peker vi fremover mot åpningen av det nye museet, og forskjellige samtidskunstnere er invitert til å bidra med nye arbeider til utstillingen.

En liten del av utstillingen, rommet med monumentalverkene, vil dessverre være stengt i siste del av utstillingsperioden, grunnet montering av ny utstilling.