Åtte høydepunkter i Jordsvingninger
Opplev Edvard Munch på en ny måte, lytt til musikk mens du ser og benytt deg av den sjeldne sjansen til å se elleve av Munchs største malerier i ett og samme rom.
1. Oppdag en ny side ved Munchs kunst
Jordsvingninger er den første utstillingen som løfter frem naturens sentrale rolle i hele Munchs kunstnerskap. For mange er Munch først og fremst kjent som en figurmaler, en enestående skildrer av menneskelig sjelsliv. Her får du se hvordan han fanger det egenartede og livfulle ved trær, steiner, vær og årstider med samme innsikt og originalitet som han maler menneskelig psykologi. Variasjonen i farger og uttrykk som preger Munchs naturbilder, gjenspeiles i den spesiallagede utstillingsarkitekturen fra manthey kula.
2. Lytt til musikk mens du ser
Du kan oppleve Munchs slående fremstillinger av naturen og det kosmiske kretsløpet mens du lytter til to lydverk av anerkjente norske kunstnere. Deathprod (Helge Sten) har skapt et 30 minutter langt elektronisk verk, Let Me Be Forever Animal, inspirert av motivene Munch laget til Universitetet i Oslos aula. Mens du betrakter naturkreftene i Solen, Skrik og Angst, kan du sette deg på våre spesialdesignede benker og høre på det fem minutter lange lydverket Join the Sound av den eksperimentelle duoen Lost Girls (Jenny Hval og Håvard Volden). Finn ut mer og les intervjuet med Deathprod og Lost Girls.
3. Bli kjent med Munchs kosmiske verdensbilde
Munch var fascinert av filosofi, religion og naturvitenskap. Gjennom hele livet arbeidet han med motiver som omhandlet transformasjon – inkludert mennesker som begraves i jorda, brytes ned og gir næring til ny vekst og nytt liv. En av prosessene som opptok Munch var «krystallisasjon», en pseudovitenskapelig teori som hevdet at liv dannes og utvikles fra livløst materiale, som for eksempel stein. I seksjonen «I en syklus», kan du fordype deg i Munchs kosmiske verdensbilde og studere noen av de nytenkende naturvitenskapelige utgivelsene som han hadde i boksamlingen sin.
4. Opplev elleve av Munchs største malerier i ett og samme rom
Fra 1909 til 1916 arbeidet Munch for å fullføre sitt største prosjekt noensinne: en serie monumentale veggmalerier til Universitetet i Oslos nye aula. Flere kunstnere kjempet om det prestisjefylte oppdraget og Munch laget hundrevis av skisser og utkast. I 1913 stilte han ut flere utkast i halv målestokk – først i Berlin, og året etter i Frankfurt og Kristiania, noe som bidro til at han sikret seg oppdraget like etterpå. Når disse maleriene nå stilles ut sammen, er det en sjelden anledning til å oppleve elleve av hans mest ambisiøse og tidkrevende arbeider i ett og samme rom. La deg omslutte av Munchs rike billedverden slik publikum gjorde for mer enn hundre år siden.
5. Få en ny forståelse av to av Munchs mest ikoniske motiver
Munch malte Solen og Skrik med omkring tjue års mellomrom. Ved å stille ut disse to ikoniske maleriene i samme rom, som også inkluder Angst, kaster Jordsvingninger nytt lys over motivene. Skrik og Angst har tradisjonelt blitt tolket som bilder på en sinntilstand, men sett sammen med Solen, trer derimot fremstillingen av naturen klarere frem. Til tross for forskjeller i størrelse, medium og teknikk, fanger motivene på radikalt vis naturens eksistensielle innvirkning på menneskeheten.
6. Se spennende innlån og Munch-verk som sjelden har blitt vist på museet
De fleste av Munch-maleriene i Jordsvingninger kommer fra museets samling, inkludert mange verk som sjelden stilles ut. I tillegg har vi lånt 23 malerier og en tegning fra ulike institusjoner både i Norge og utlandet, inkludert Kunstmuseet Ateneum i Helsingfors, Canica Art Collection, Dallas Museum of Art, Kunsthalle Mannheim, The Museum of Modern Art i New York, Nasjonalmuseet i Oslo, Musée d'Orsay i Paris, Christen Sveaas’ Kunstsamling, Von der Heydt-Museum Wuppertal og flere private samlinger.
7. Omgi deg med natur i alle dens former og variasjoner
I hvert av de åtte rommene i Jordsvingninger, blir du omsluttet av et rikt utvalg av former, farger og atmosfærer. Munch var fascinert av naturens variasjon og mangfold. Ta del i undringen hans med skildringer av mystiske skoger, steinete kystlandskap, stormfulle hav, solfylte strender, fruktbare åkrer og blomstrende frukthager. I alle disse scenene er naturen mye mer enn bare en pen bakgrunn eller et fjernt landskap – den vibrerer og pulserer av liv.
8. Se noen av stedene som betydde mest for Munch – gjennom hans øyne
Noen av stedene der Munch bodde og oppholdt seg, dukker opp igjen og igjen i kunsten hans. I seksjonen «Stedets betydning» blir du særlig kjent med tre av disse stedene og deres unike visuelle referansepunkter. Her kan du se de norske stedene Åsgårdstrand og Hvitsten, og Warnemünde på den baltiske kysten, i ulike årstider, på forskjellige tider av døgnet og fra ulike synsvinkler. Sammen er Munchs bilder av stedene han kjente best en påminnelse om kraften i å se på nytt.