På vei ut Edvard Munch og naturen
Utstilling
Vi mennesker ser verden dypt farget av våre egne erfaringer og følelser. Dette blir forsterket og fremhevet når vi nå alle tilbringer mer tid hjemme. Naturen utenfor blir et symbol på vår indre lengsel etter frihet og felleskap, men også på følelser av kaos, frykt og usikkerhet. Forbindelsen mellom det psykiske og det fysiske er sentral hos Edvard Munch. I hans motiver er landskapet alltid mer enn en kulisse, det bærer i seg stemninger og menneskelig nerve, både der naturen spiller hovedrollen og der vi bare aner den gjennom et vindu eller en åpen dør. Det er som om omgivelsene suger til seg det indre landskapet til menneskene de rommer og mettes med melankoli, lengsel, livslyst og optimisme – eller et angstfullt skrik gjennom naturen.
På vei ut – Edvard Munch og naturen presenterer verdenskjente motiver som Skrik og Solen, men også malerier som trolig aldri er blitt vist før. Utstillingen er delt i to for å tydeliggjøre bredden i Munchs malerier av naturen, fra hans mørkere og mer symboltunge bilder, til hans lysere og mer energiske motiver. Her er trolske skoger, lyse netter og stille vinterlandskaper, men også solfylte sommermotiver fulle av fargespill og nakne, badende mennesker.
Utstillingstittelen spiller på bevegelsen mellom indre og ytre landskap, mellom det innadvendte og det utadvendte, men også på museets ferd ned til vannkanten og mot verden i et digitalt format. For å nå publikum som ikke kan reise til museet, både i Norge og internasjonalt, har vi laget et eget MUNCH-studio inne i utstillingen. Herfra vil det sendes kunstnersamtaler, musikk og verksteder, som alle skal formidle utstillingen og Munchs kunst på nye måter i våre digitale kanaler.