News

Rabattkode

Posted on April 19, 2018

Rabattkode

Continue reading

Lyd- og bildeanlegg i Munchmuseets utleiesaler

Posted on March 23, 2018

Munchmuseet tilbyr tre ulike saler til utleie for bedriftsarrangementer. Her finner du informasjon om det tekniske anlegget salene er utstyrt med.

Continue reading

Munchmuseet i bevegelse: Marjolijn Dijkman og Toril Johannessen, 'Liquid Properties'

Posted on December 27, 2017

Eksperimentell naturfilm på utekino.

Continue reading

Munchmuseet i bevegelse: Sara Eliassen, 'The Feedback Loop'

Posted on December 27, 2017

Filmprogram, skjerminngrep og utstilling.

Continue reading

Munchmuseet i bevegelse: Trollkrem, 'TROLLKREM IMPORT'

Posted on December 27, 2017

Et performanceprogram i fem deler.

Continue reading

The Lost Museum – Department of Humans

Posted on August 23, 2017

The Lost Museum er et pop-up museum som turnerer i ulike deler av verden i forskjellige former og formater. Utstillingene er unike, men konseptet er alltid det samme: å sprenge etablerte rammer og kategorier, og å stille ut kunstverk, historisk dokumentasjon, hverdagslige objekter og kuriositeter ved siden av hverandre for å stille spørsmål ved hva et museum kan, og bør, være.

I Oslo har prosjektet fått tittelen The Lost Museum – Department of Humans. Utstillingen er satt sammen av objekter fra forskjellige arkiver og museumssamlinger fra hele Norge og utforsker hvordan den nordeuropeiske kulturen har definert og omdefinert hva det vil si å være menneske.

Bilder av Theodor Kittelsen, fotografier av parapsykologiske fenomener, masker og medisinsk utstyr står utstilt ved siden av barneleker, dokumenter fra den tyske okkupasjonen og bilder som illustrerer ritualer fra tidligere tider. Tradisjonelt har de forskjellige objektene vært deler av adskilte historier – de har blitt klassifisert som enten kunstverk, historiske- eller antropologiske dokumenter, kulturarv, psykologi eller medisinsk forskning. Men når de stilles ut sammen, kan nye muligheter oppstå.

The Lost Museum – Department of Humans stopper opp der fantasi og fakta, virkelighet og magi, det vakre og det heslige, møtes. I en moderne verden, hvor streben etter fremskritt, effektivitet og individualitet har dominert, har menneskelige fenomener, overbevisninger og erfaringer ofte blitt satt på sidelinjen. Ved å peke på slike oversette menneskelige erfaringer ønsker The Lost Museum å gi en ny måte å forstå vår kultur på. Hva skjer når det som ikke passer med den rasjonelle moderniteten, løftes frem fra arkivene?

The Lost Museum leter etter avvik fra ekspertenes enighet om hvor kunst og vitenskap, liv og samfunn er på vei. I The Lost Museum – Department of Humans kan publikum forvente det uventede – de kan se frem til en utradisjonell museumsopplevelse og en alternativ Norgeshistorie.

Continue reading

Munchmuseet i bevegelse - Kunsthall Oslo: Teddy Røwde, 'Drømmelandskap'

Posted on May 23, 2017

Utstillingen Drømmelandskap konsentrerer seg om Røwdes landskapsmalerier, og særlig den nesten besjelende tilnærmingen til landskapet. Hvert eneste blad, hver eneste blomst uttrykker en overflod av liv og energi som tyder på en uvanlig følsomhet for naturens verden. Et av Røwdes barnebarn minnes at kunstneren fortalte om hvor vanskelig hun syntes det var å gå gjennom selv det mest ordinære landskap, fordi hun følte det ropte på henne og forlangte å bli malt.

Etter at Røwde ble uteksaminert fra kunstakademiet i Oslo i 1931, flyttet hun til Paris for å fortsette studiene. Der fikk hun en venn for livet, en svart amerikansk kunstner som vi nå bare kjenner som 'Dot', og som tok henne med til New Orleans og landsbygda i Louisiana. Senere reiste hun til Ungarn, Mexico og Haiti og anvendte sin særegne kunstneriske visjon på landskapene og menneskene som jobbet i dem.

Røwdes malerier fulgte ikke tidens strømninger. Mens andre kunstnere malte historier i store formater, malte hun små, intense og visjonære landskaper inspirert av blant andre Van Gogh og Rousseau. Røwde utviklet en særegen teknikk som kritikerne sammenlignet med broderi. Scenene som hun malte – enten de er fra Oslo eller Haiti – er ikke romantikernes sublime villmark, men kulturlandskaper i små formater. De kan minne om van Goghs maisåkrer, der de få figurene er uvesentlige i et landskap som virker nesten overnaturlig levende. Røwde produserte også noen helt spesielle serier med illustrasjoner til barnebøker som viser hennes tekniske ekspertise innen grafikk, samtidig som hun skaper livfulle og detaljerte landskaper som er nært knyttet til de beste arbeidene hennes innen oljemaling.

Continue reading

Munchmuseet i bevegelse: Merete Røstad, 'Kammer'

Posted on May 09, 2017

På en spesialbygd transportsykkel har kunstner Merete Røstad reist rundt i byen og samlet inn historier fra Oslos østkant. Etter samtaler med lokalbefolkningen, historielag og studier av protokoller fra Kontoret for Utsatte i Byarkivet i Oslo, har Røstad skapt lydskulpturen Kammer. Her kan du høre ti personlige fortellinger som nå tar plass ved siden av byens offisielle historie.

Continue reading

Munchmuseet i bevegelse og nyMusikk: Jana Winderen, 'Rats – byens hemmelige lydlandskap'

Posted on April 12, 2017

Et steinkast unna Oslos marmorhvite operahus inviterer Munchmuseet og nyMusikk deg til å lytte til Jana Winderens nye flerkanals komposisjon. Lydinstallasjonen er laget spesielt til stedet under brua i Trelastgata, ved munningen av Akerselva.

Continue reading

Munchmuseet i bevegelse: Martine Hammervold-Austinat, 'Fall'

Posted on March 02, 2017

Skateparken Gamlebyen Sport og Fritid er en oase ved Dyvekes Bro som kombinerer kreativitet, mangfold og fellesskap i Gamle Oslo. Fall er et prosjekt av koreograf Martine Hammervold-Austinat med musikk av Åse Ava Fredheim og lys av Silje Grimstad, utført av medskapende dansere Kristine Steinsdatter Jensen, Vibeke Sæther og Vigdis Langeggen.

Continue reading

Munchmuseet i bevegelse - Kunsthall Oslo: Ragna Bley

Posted on February 17, 2017

Munchmuseet i bevegelse – Kunsthall Oslo har gleden av å ønske velkommen til separatutstilling med nye arbeider av Ragna Bley.

Bley (født 1986) er en av de mest interessante yngre malerne i Norge i dag. For Munchmuseet i bevegelse – Kunsthall Oslo har hun laget en serie malerier til utstillingen Zooid som åpner 11. mars i lokalene i Dronning Eufemias gate 34. 

Maleriene, som strekker seg fra gulv til tak, er over tre meter høye og malt på seilduk uten grunning. Lerretene er skinnende hvite, og den ubehandlete flaten gjør at malingen flyter utover. Slik oppstår felt med farger som sprer seg, nærmest som organiske, svevende former. Bley henter inspirasjon fra ulike felt som naturvitenskap, science-fiction-litteratur og bio-politikk, noe som reflekteres i utstillingens tittel. Zooid betegner et dyr eller en organisme som er en del av en større koloni, slik som alger eller koraller. Overført til teknologiens verden kan det ses som metafor på individuelle roboter som samhandler. 

I utstillingsrommet er gulv og vegger malt kritthvite og en rekke bronseskulpturer er spredd utover gulvet, også disse malt i hvitt. Flere av skulpturene gjentar formene som ses i maleriene, og sammen forsterker dette opplevelsen av å tre inn i en totalinstallasjon hvor grensene mellom de individuelle arbeidene opphører.

Continue reading

Munchmuseet i bevegelse, 1857 og Whitelight Theater F: 'Fra smør til margarin'

Posted on December 02, 2016

Bli med tilbake til Tøyen og Grønland på 1870-tallet, og opplev en teaterforestilling som tar for seg historien til kulturbyggene som i dag huser kunstgalleriet 1857 på Grønland, og Whitelight Theater F på Tøyen.

Continue reading

Utstilling: The Imaginist Bauhaus

Posted on December 01, 2016

I denne utstillingen som tar for seg avantgarde kunstnergruppen The Imaginist Bahuhaus, kan du oppleve verk av blant andre Asger Jorn, Lucio Fontana, Ettore Sottsass og Karel Appel.

Continue reading

MUNCHMUSEET HOLDER STENGT 12.–14. oktober.

Posted on October 07, 2016

Grunnet utstillingskifte holder Munchmuseet stengt onsdag 12.– fredag 14. oktober.

Continue reading

Munchmuseet i bevegelse: Fadlabi, 'På Gebrokkent II'

Posted on October 05, 2016

På Gebrokkent II (2016) dro veksler på Fadlabis tidligere publikasjon På Gebrokkent (2010) med små fortellinger fra Tøyen og Grønland og performance-serien I always wanted to be a musician for klubbkonseptet Koèju (2009 –). Noen av de tidligere diktene på «gebrokkent» ble vist sammen med nye dikt på arabisk i montrene på Tøyen T-bane stasjon. Fadlabis høytopplesning på Blå var ledsaget av musikalske bidrag fra Ghandi Adam, Abazar Hamid, Mohamad Adelaziz Elrayeb Ibrahim og Truls Heggero, mens videoene i bakgrunnen var laget av Ilavenil Jayapalan. 

Continue reading

Munchmuseet i bevegelse - Kunsthall Oslo presenterer: Kai Fjell

Posted on September 14, 2016

Munchmuseet i bevegelse og Kunsthall Oslo har gleden av å ønske velkommen til utstillingen Scener med arbeider av Kai Fjell. Utstillingen er den første større presentasjonen av Kai Fjell i Oslo siden minneutstillingen på Kunstnernes Hus i 1990.

Continue reading

Munchmuseet i bevegelse: Jon Benjamin Tallerås, 'wander ponder going yonder'

Posted on August 31, 2016

Kunstprosjektet til Tallerås består av tre deler, deriblant audioguiden Fotnoter, som går fra Munchmuseet til Tøyenbekken via Gamle Oslos bakgater. I et midlertidig lokale i Galleri Oslo vises den nye fotoserien, Loitering Linguistics, som fanger opp de ulike språkene og flyktige symbolene som forekommer i byrommet, i tillegg vises tidligere verk rundt bevegelse gjennom det urbane landskapet. 

Continue reading

Under solen. Høydepunkter fra samlingen 31. mai til 14. juni

Posted on May 30, 2016

Mens vi pakker ned etter utstillingen Mapplethorpe+Munch og forbereder oss på åpningen av Jasper Johns+Edvard Munch, vises et utvalg av Edvard Munchs malerier i perioden 31. mai til 14. juni. Utstillingen vises i vår store foredragssal, hvor det også er mulig å se de monumentale utkastene til Universitetets Aula.

Continue reading

MUNCHMUSEET STENGT 30. MAI

Posted on May 26, 2016

Grunnet utstillingskifte holder Munchmuseet stengt mandag 30. mai.

Continue reading

Munchmuseet i bevegelse: Marte Eknæs & Nicolau Vergueiro, 'Open 24 hours'

Posted on May 24, 2016

Kunstnerne Marte Eknæs og Nicolau Vergueiro har laget et 48 meter langt kunstverk for Munchmuseet i bevegelse. Den digitale collagen på PVC omkranser byggeplassen for det nye Munchmuseet, som åpner i 2020. Den skjuler byggeplassen samtidig som den skaper en kunstnerisk visjon av en by under utvikling.

Continue reading

Munchmuseet i bevegelse og Kunsthall Oslo: 'Spaces for art in Oslo: Prosjekt i Gamlebyen – PiG (1994) Revisited'

Posted on May 12, 2016

The first event of Munchmuseet on the Move (2016-2019) was a conference held on 8 April 2016 at Oslo Ladegård, in collaboration with Kunsthall Oslo. The conference revisited at the artist-initiated Prosjekt i Gamlebyen (PiG) from 1994, which was the same year the Stenersen Museum opened. PiG included over 80 artists’ commissions across Oslo’s Old Town; a publication of poems, novels, and essays; and a series of concerts at the now-demolished building Borgen.

Continue reading

Munchmuseet i bevegelse: Sofia Hultin, 'I’m Every Lesbian - Oslo'

Posted on May 12, 2016

Bli med på en annerledes byvandring – en opplevelsesreise i byens skeive historie, med personlige fortellinger som ellers ville gått tapt. 

Continue reading

Munchmuseet i bevegelse: Marthe Ramm Fortun, 'Stein til byrden'

Posted on May 02, 2016

Marthe Ramm Fortuns kunstprosjekt Stein til byrden består av en skulptur, en publikasjon i form av en reisedagbok og performance på 20-bussen i august 2016. Med Tøyen som utgangspunkt er Stein til byrden et stedsspesifikt prosjekt som utforsker dynamikken mellom publikum, kunstner og det offentlige rom.

Continue reading

Munchmuseet i bevegelse og Unge Kunstneres Samfund: Hanne Ramsdal & Rebekka Nystabakk og Amelia Beavis-Harrison, 'Celledeling'

Posted on April 14, 2016

Hanne Ramsdal, Rebekka Nystabakk og Amelia Beavis-Harrison ble valgt ut på bakgrunn av en åpen utlysning, der Munchmuseet og Unge Kunstneres Samfund (UKS) inviterte kunstnere til å sende inn forslag til et kunstprosjekt i bydel Gamle Oslo. 

Continue reading

The Edvard Munch Art Award 2015

Posted on March 29, 2016

Camille Henrot is born in 1978, Paris, France. Lives and works in New York, New York.

The Jury statement

Through a number of projects and exhibitions of high quality and diversity Camille Henrot has within the five last years proven herself as an exceptionally talented and original artist. With her work Grosse Fatigue at the Venice Biennale 2013 she gained wide spread international attention, and since then she has continued to make thought-provoking new work.

In her artistic practice Camille Henrot uses a variety of different mediums, including traditional artistic techniques as well as new technologies. Seemingly effortlessly, she moves between painting, film, photography, drawing, sculpture and video to create intriguing, playful and thought provoking works, resulting in comprehensive collages and installations. In her work, Henrot deconstructs totalizing and universal systems of representation, knowledge and history, and thereby raises political questions of difference through anthropological research on a wide range of topics, such as ethnicity, identity, geography, gender, sexuality, biology, mythology and literature. The jury finds Henrot’s artistic practice particularly significant, in the sense that she sheds light on fundamental epistemological questions of our time where knowledge is continuously diffused, reproduced and diversified through an impenetrable web of information and communication.

Henrot is an artist in the process of developing her artistic project and career, and she is experiencing a growing international attention to her art. The jury believes that Henrot has a very strong potential to develop further in the years to come, and will follow her future work with great anticipation.

The jury: Alfred Pacquement, Carolyn Christov-Bakargiev, Hou Henry, Robert Storrs og Solveig Øvstebø.

Read more about the Edvard Munch Art Award

Continue reading

Ingen parkering utenfor museet under Øyafestivalen

Posted on February 05, 2016

På grunn av Øyafestivalen er det dessverre ingen tilgjengelig parkering utenfor Munchmuseet frem til 18. august. Vi anbefaler kollektivtransport

Continue reading

Besøksinfo

Posted on May 04, 2015

Vi gjør oppmerksom på at det ikke er tillat å fotografere eller filme i utstillingen.

Continue reading

Presse

Posted on February 12, 2015

Et utvalg anmeldelser av Melgaard+Munch – The End of It All Has Already Happened


Continue reading

Om +Munch

Posted on February 06, 2015

I løpet av 2015 og 2016 vil Munchmuseet avholde en ambisiøs utstillingsserie kalt +Munch. Her vil Edvard Munchs kunst etter tur settes i sammenheng med seks andre kunstnere: Bjarne Melgaard, Vincent van Gogh, Gustav Vigeland, Robert Mapplethorpe, Jasper Johns og Asger Jorn.

Continue reading

To ikoniske kunstnere i en lenge etterlengtet utstilling

Posted on January 20, 2015

Kunstverdenen har ventet lenge på en utstilling som denne, sier Munchmuseets Magne Bruteig, som sammen med blant andre Maite van Dijk fra Van Gogh Museum i Amsterdam har kuratert den første store utstillingen med både Edvard Munch og Vincent van Gogh siden 1912. Jeg har snakket med van Dijk og Bruteig om likhetspunkter mellom de to kunstnerne, og kuratorene kan love både ikoniske motiver og verk du neppe tidligere har sett.

Continue reading

Av huskelapper blir det utstilling

Posted on January 16, 2015

I mange år har kunsthistoriker Trine Otte Bak Nielsen ønsket å realisere «den store utstillingen» der Gustav Vigelands og Edvard Munchs liv og virke sammenstilles. Som nyansatt konservator ved Munchmuseet har nettopp denne utstillingen blitt hennes første store prosjekt.

Continue reading

Sammenligner seg ikke med Munch

Posted on January 16, 2015

Når det gjelder hvordan vi leser følelsestilstander var Munch like viktig som samtidens psykoterapi, sier samtidskunstner Bjarne Melgaard. I vinter skal han stille ut side om side med Edvard Munch, en kunstner han beskriver som sin favoritt.

Continue reading