MUNCH OG ØYA PRESENTERER 
Manuel Pelmuș: Permanent Collection Tøyen 

Årets festivalkunstner skaper en performance i form av en spinnende, levende skulptur i samarbeid med fire dansere. 

Performancen kan oppleves hver dag under årets Øyafestival, kl. 17, 18 og 19, ved skulpturen Vindfruen

Performancen er en hyllest til skulpturen Vindfruen i Tøyenparken og til nabolagets historie. Her kombineres elementer fra dansehistorien, protestbevegelser, kollektive minner og skeive gester, mens musikken fra festivalen fungerer som lydspor. 

Ole Kristian Sjølies skulptur Vindfruen (1980) skulle opprinnelig installeres som et flytende kunstverk i Oslofjorden. Som en værhane ville skulpturen snudd seg etter vinden. I stedet ble den plassert permanent i Tøyenparken. I Pelmuș´nye performance henter fire dansere inspirasjon fra den originale planen for Vindfruen, som en levende skulptur i bevegelse. 

Permanent Collection Tøyen er en versjon av Manuel Pelmuș’ verk Permanent Collection som ble framført i utstillingen Monumental i MUNCHs åpningsuke i oktober 2021. Verket vender tilbake til museet 24.-26. oktober i år.   

Konsept:
Manuel Pelmuș   

Dansere/koreografer:
Frederic Gies, Amie Mbye, Anton Skaaning Thomsen, Jens Trinidad

Kuratorer MUNCH:
Ingrid Moe og Trine Otte Bak Nielsen  
Prosjektleder Øyafestivalen:
Kyrre Heldal Karlsen  

Manuel Pelmuş (født i Bucuresti, Romania, 1974) er en kunstner med bakgrunn fra koreografi og dans, og er bosatt i Oslo. Han utforsker menneskekroppens relasjon til erindring og historiekonstruksjon, og er interessert i ideen om levende tilstedeværelse i en utstillingssammenheng. I 2012 ble han tildelt Berlins kunstpris for performancekunst, og i 2013 representerte han Romania på den 55. Veneziabiennalen i samarbeid med Alexandra Pirici. Arbeidene hans har blitt vist på en rekke internasjonale museer, inkludert Tate Modern, Centre Pompidou og Van Abbemuseum. 

Performancen består av tre deler: 

Ribbon Dance manifesterer driftene og drivkraften som setter kropper og ting i bevegelse, og disse kreftenes potensiale for selvgenerering - som en motor som aktiveres av sin egen energi. Danser Frédéric Gies underkaster seg villig og sensuelt til disse strømningene, og til måten to bånd endrer kroppens tekstur. 

Dans og koreografi: Frédéric Gies 
Ribbon ready made: Anton Stoianov  
Samarbeidspartner, research: Carla Bottiglieri  
Takk til: Ulrika Berg, Philip Berlin, Cristina Caprioli 
  
Frédéric Gies er en danser og koreograf basert i Sverige. De drar veksler på sin ballett-erfaring, samtidsdans, klubbopplevelser, raves og studier av somatisk praksis. De tilnærmer seg former som muligheter, heller enn begrensninger. 

Broke Dance er et leksikon over bevegelser samlet fra funne gester, resirkulert dansehistorie, kollektive minner og protestbevegelser, alt organisert mellom bestemte bevegelsesfraser og fri improvisasjon. Fra Vaslav Nijinsky til BZ-Bevegelse, fra Extinction Rebellion og Pina Bausch og gjennom danserens personlige bevegelseshistorier.

Dans og koreografi: Anton Skaaning Thomsen 
Research og idé: Manuel Pelmus og Anton Skaaning Thomsen 

Anton Skaaning Thomsen er en Oslo-basert danser som for tiden studerer ved Bachelor-programmet i Samtidsdans ved KHiO. I sin praksis jobber han med koreografi som et verktøy for å skape eksperimentelle rom gjennom fysikalitet. 

Sessions utforsker og tolker de forskjellige bevegelsene og vokabularet som finnes i street dance, en mangfoldig samling av dansestiler som oppsto som en del av afrikansk og latinamerikansk diaspora. Street dance utgjør et rikt lappeteppe av bevegelser som “running-man”, “Bart Simpson”, “the mono”, og tar opp i seg påvirkning fra sosial interaksjon, klubbing, karakterer og bestemte bevegelser.

Koreografi og dans: Amie Mbye og Jens Trinidad 
Research og idé: Manuel Pelmuș, Amie Mbye og Jens Trinidad

Amie Mbye er en norsk-gambisk dansekunster, koreograf og pedagog med base i Oslo som jobber mellom Oslo, Paris, Barcelona og Dakar. Hun har både deltatt i, og laget prosjekter som spenner fra battles og dancejams til kunstneriske produksjoner for scener. Hun er opptatt av å stille spørsmål knyttet til minoritet, kjønn, kulturer og identitetspolitikk.

Jens Jeffry Trinidad er en norsk-filippinsk utøvende og skapende dansekunstner, med bakgrunn fra X-RayUKH i Oslo, der han startet med hiphop på 90-tallet. Han underviser i streetdans ved Kunsthøgskolen i Oslo og har koreografert flere egne stykker i Norge.