Dørene åpner: 17:30
Filmvisning: 18:00-19:45
Kunstnersamtale: 19:50-20:30
Merk: Arrangementet er gratis og billett garanterer ikke sitteplass. Kapasiteten er begrenset så kom tidlig for å sikre deg plass.
Husk å beregne god tid til arrangementer som gjennomføres i Toppsalen. Alle som skal bevege seg gjennom utstillingsområdene må sette av tid til å legge fra seg sekker, paraplyer og flytende veske i de låsbare skapene i lobby.
Bli med på visning av filmen Open Call i Toppsal på MUNCH, hvor flere scener fra filmen ble spilt inn. Etter filmen vil kunstner Sille Storihle fortelle mer om prosessen, kunstnerisk metode og de mange spørsmålene filmen reiser rundt kunst i offentlige rom. Samtalen ledes av Ana Maria Bresciani, kurator i KORO.
Om filmen:
I «Open Call» settes forholdet mellom kunsten, folket og kommunen på prøve. En kunstner får i oppdrag å skape et kunstverk for å markere byjubileet. Med «medvirkning» som metode, inviteres en gruppe Osloborgere inn i prosjektet. Under ledeordene «tillit, kreativitet og samarbeidsglede» bes de utvikle og presentere egne forslag til kunstverk. Sammen skal gruppa komme frem til hvilket av kunstverkene som er best for Oslo by. Prosjektet – som tilsynelatende oppfyller kommunens ønske om medvirkning – utvikler seg til en tragikomisk dystopi når kunstneren søker å tilfredsstille kommunale prosesser og en mangefasettert offentlighet.
«Open Call» er en samfunnssatire over den offentlige kunstens vilkår i en sammensatt by, der forbindelsene mellom kultur og næring vikles inn i hverandre. Med utgangspunkt i konkurransen kunstner Sille Storihle selv deltok i, iscenesetter Storihle en fiktiv konkurranse, Open Call.
Filmen er et portrett av Oslo som setter søkelys på etiske, politiske, økonomiske, historiske og sosiale spørsmål rundt kunst i offentlige rom. Produksjonen ble designet som et rollespill, spilt på Gamle Munch, MUNCH, Sukkerbiten, Lokomotivverkstedet, Middelalderparken, Haugenstua og Hersleb VGS.
Karakterene ble spilt av Nosizwe Baqwa (Læreren), Louise Löwenberg (Coachen), Ole Asgeir Madland (Investoren), Ole Petter Ribe (Aktivisten), Paweł Stypuła (Bygningsarbeideren), Sille Storihle (Kunstneren), Charlotte Beck Solvær (Koordinatoren), Desiree Bøgh Vaksdal (Guiden) og Hedda Eirin Østberg Faldet (Assistenten).
Open Call (2024)
Konsept/design/produsent: Sille Storihle
Spilletid: 1 t 43 min
Språk: norsk, svensk
Undertekster: engelsk
I 2024 er det 400 år siden middelalderbyen Oslo brant ned, og Christiania ble grunnlagt i dagens Kvadraturen. Kunstner Sille Storihle fikk oppdraget med å lage jubileumskunstverket gjennom en åpen utlysning initiert av Oslo kommunes kunstsamling (Kulturetaten). Oslo kommunes kunstsamling har det faglige ansvaret for, og anskaffer, produserer, forvalter og formidler kunst i offentlige rom og bygg i Oslo.
Sille Storihle er en kunstner, filmskaper og underviser basert i Oslo, som primært arbeider med bevegelige bilder og trykksaker. De siste årene har Storihles arbeid fokusert på laiv (live action role-playing games) som kunstnerisk metode i produksjonen av bevegelige bilder. Deres første film med denne metoden var Gruppekritikken (2022, 72 min) som blant annet ble vist på Kunstnerforbundet, LIAF, CPH:DOX.
Ana María Bresciani er kurator og skribent. Hun jobber for tiden i KORO – Kunst i offentlige rom i prosjektgruppen for det nye regjeringskvartalet. Hun har tidligere vært seniorkurator for moderne kunst og samtidskunst ved Henie Onstad Kunstsenter, hvor hun utviklet utstillinger, publikasjoner og relatert program. Bresciani har redigert en rekke publikasjoner og er styreleder for Bergen Senter for Elektronisk Kunst (BEK).
Foto: Kristoffer Archetti Stølen / Sophie Søborg