Dørene åpner: 17:30
Arrangementsstart: 18:00
Sitteplasser
Samtalen foregår på norsk
Hvordan snakke åpent og ærlig om døden, og samtidig vise hensyn? Må man forsone seg med døden for å kunne møte den? Og hvordan har synet på døden endret seg fra Edvard Munchs tid til i dag? Samtalen Hvem bryr seg om døden? tar utgangspunkt i Kaveh Rashidis essay om Munchs Døden i sykeværelset, skrevet til utgivelsen Edvard Munch. Livsblod.
Om samtaleserien Hvem bryr seg?
Døden i sykeværelset, Det syke barn, Melankoli: Edvard Munch utviklet et visuelt språk for det skjøre og sårbare livet. Mange av arbeidene hans knytter han til temaer som er personlige for alle og private for noen, som sykdom, død og annerledeshet. I det offentlige ordskiftet nærmer vi oss gjerne disse temaene med varsomhet, av hensyn til de berørte. Men kan varsomheten bli for stor, og hensynet så overdrevent at omsorgen smuldrer opp og nyansene går tapt?
I tilknytning til utstillingen Edvard Munch. Livsblod, inviterer MUNCH til samtaleserien Hvem bryr seg? I flere samtaler høsten 2025 utforsker forfattere, leger og kunsthistorikere hvordan kunsten påvirker forholdet vårt til kropp og kjønn, syk og frisk, liv og død.
Kaveh Rashidi er lege, forfatter og samfunnsdebattant, kjent for å gjøre medisinske og eksistensielle spørsmål tilgjengelige for et bredt publikum. Han har skrevet flere bøker, blant annet Senk skuldrene og Kanskje du er frisk, og er en aktiv spaltist i norske aviser. I tekster og foredrag formidler han på en ærlig og empatisk måte sine tanker om helse, liv og død, og hvordan vi som samfunn håndterer disse temaene.

Zeenat Amiri Waaler er kunsthistoriker, utdannet ved Universitetet i Oslo, og har jobbet som kunstformidler ved Munchmuseet siden 2016. Hun møter publikum i museets utstillingsrom og i museets digitale produksjoner. Zeenat er opptatt av å gjøre kunst tilgjengelig for flere, blant annet ved å ufarliggjøre utstillingsrommet og skape inkluderende opplevelser for et variert publikum.
©Jorun Valle Nilsen, Ole Magnus Amiri Waaler