Anbefalt aldersgrense: 18 år
Dørene åpner: 18:30
Arrangementsstart: 19:00
Samtalen foregår på engelsk
Møt noen av de viktigste stemmene innen afrofuturisme og afrikansk spekulativ fiksjon når forfatter Nnedi Okorafor og de multidisiplinære kunstnerne Sandra Mujinga og Christelle Oyiri (CRYSTALLMESS) møtes til samtale ledet av kurator og forfatter Bianca Manu. Kvelden avsluttes med et eksklusivt live-sett av CRYSTALLMESS (Oyiri's DJ pseudonym). Forvent en heftig sonisk reise hvor du får høre rap, footwork og Aphex Twin-inspirert ambient techno blandet med dembow eller heftige zouk-rytmer.
Afrofuturisme (og den nyere termen afrikanskfuturisme) utfordrer sosiale ulikheter gjennom fremtidsvisjoner. Forfattere, musikere og kunstnere bygger på rike afrikanske kulturer og fortellertradisjoner hvor de kombinerer fortid, nåtid og fremtidsvisjoner for å utvide våre perspektiver på hvordan vi kan endre verden.
Samtalen er en dialog med publikum om kreativitet, ideer, drømmer og historiefortelling sett gjennom kunstnerskapene til Okorafor, Mujinga og Oyiri. Hvordan tar afrikansk spekulativ fiksjon form gjennom de ulike kunstuttrykkene?
Nnedi Okorafor er en pionér innen sjangeren afrikanskfuturisme – spekulativ fiksjon som setter Afrika i sentrum. Med science fiction-romanene Who Fears Death (under utvikling hos HBO til TV-serie), The Book of Phoenix, Akata Witch, Lagoon, og novelletrilogien Binti (under utvikling hos Media Res) har hun vunnet samtlige av de gjeveste litteraturprisene for science fiction og fantasy, deriblant Hugo, Nebula, World Fantasy, Locus og Lodestar-prisen. Debutromanen Zahrah The Windseeker vant i tillegg den prestisjetunge Wole Soyinka-prisen for litteratur. Okorafor har også skrevet den afrikansk-futuristiske tegneserien Laguardia (vinner av Hugo- og Eisner-prisen), samt tegneserier for Marvel, deriblant Black Panther: Long Live the King og Wakanda Forever (med Dora Milaje) og Shuri-serien. Hun har en doktorgrad i litteraturvitenskap, og to mastergrader i journalistikk og litteraturvitenskap. Hun bor sammen med datteren Anyaugo og familien i Phoenix, Arizona.
Sandra Mujinga er en multidisiplinær norsk kunstner og musiker som jobber mellom Berlin og Oslo. Mujinga tenker gjennom spekulativ fiksjon i en afrofuturistisk tradisjon, og leker med økonomier knyttet til synlighet og forsvinning. Arbeidene hennes tar for seg spørsmål om selvrepresentasjon og -bevaring, fremtoning og ugjennomsiktighet, gjennom en tverrfaglig praksis der hun ofte reverserer tradisjonelle identitetspolitiske forestillinger om tilstedeværelse. Kunstnerens arbeider tar utgangspunkt i en rent antroposentrisk tilnærming til forståelsen av den forgjengelige verden vi lever i nå, og Mujinga leter derfor etter inspirasjon i hvordan dyr utvikler overlevelsesstrategier og tilpasser seg fiendtlige omgivelser.
Christelle Oyiri er en Paris-basert kunstner og produsent/DJ (under pseudonymet CRYSTALLMESS). I sin radikalt multidisiplinære praksis kombinerer hun film, musikk, performance og skulptur, og jobber med tematikker som fremmedgjøring og alternative temporaliteter. Når narrativer utenfor den dominerende kanon slettes med overlegg, leter Oyiri etter informasjon mellom linjene. Hun undersøker tonaliteter, teksturer og visuelle språk i musikk, kunst, populærkultur og ungdomskulturer innenfor og utenfor den afrikanske diasporaen.
Bianca A. Manu er en ghanesisk-britisk kurator, skribent og produsent med spesialkunnskap om moderne afrikansk kunst og samtidskunst, arkiver og fotografi. Hun har erfaring med konsultasjon, kuratering og produksjon for Serpentine Gallery, Louis Vuitton Foundation, Wellcome Collection, Galerie Clémentine de la Féronnière og Art Fund. Hun har publisert journalistikk for blant annet The Guardian, BBC, Sky News, Red Bull Music, NAATAL og CNN, og bidratt til den internasjonale bestselgeren Lean In (Sheryl Sandberg, Penguin Random House, 2014). Priser og opphold inkluderer International Curators Forum, Liverpool (2016); Art Fund, Manchester (2016); Stuart Hall Library Residency, London (2018); Cité Internationale des Arts, Paris (2021) og Fluxus Art Projects Curatorial Research (2024).
Arrangementet er en del av et program viet fremtidsvisjoner og diasporaopplevelseri kunst, litteratur og musikk, et samarbeid mellom MUNCH, Stiftelsen Litteraturhuset, Kunsthall og Blå Oslo.
Program på Blå* kommer
*Billetten inkluderer gratis inngang til Blå før midnatt fredag 7. februar. Husk aldersgrense 20 år.