CORPUS INFINITUM: MARTA MBOKA TVEIT Samtale

Den store arkana: Døden. Om afrofuturisme og urfolk-futurisme i en apokalyptisk tidsalder

Arrangement

9.etg Utstilling
02.05.2024 18:00

Samtalen foregår på norsk og finner sted i utstillingssalen til Corpus Infinitum.  
  
I forbindelse med utstillingen Corpus Infinitum, inviterer MUNCH publikum, medlemmer og andre nysgjerrige til å delta i et utforskende program som bruker tarotkortstokkens ‘store arkana’ som linse. Programmet kombinerer kunst med forestilling, fantasi, kunnskap og dialog for å gi et kollektivt dypdykk i utstillingens mange tematikker. Programmet er kuratert av den samiske akademikeren og kuratoren Liisa-Rávná Finbog.

Denne andre samtalen i serien baserer seg på tarotkortet Døden. I motsetning til hva navnet tilsier, er ikke Døden noe endelikt. Det er tvert imot et kort som symboliserer potensiale, slutten på en syklus og endringene det innebærer, samt nye begynnelser.

I «Den store arkana: Døden» vil science fiction- og afrofuturisme-forskeren Marta Mboka Tveit og den samiske akademikeren og kuratoren Liisa-Rávná Finbog se på afro- og urfolk-futurisme med dette kortet som linse, og kanalisere begrepet «apokalypse» – ikke som slutten på verden, men som endring.  
  
Gjennom et dekoloniseringsperspektiv vurderer og forestiller de seg hvilke endringer som trengs for å  
takle klimaendringene, adressere kapitalismens feilslag, og ikke minst hvilken rolle politiske, kulturelle og pedagogiske institusjoner kan og bør spille i å skape nye veier fremad, nye allianser, og solidaritet med urfolk. 
  
Programserien «Den store arkana» tar utgangspunkt i tarot som en alternativ kilde til kunnskap. De 22 navngitte kortene i tarotkortstokken utgjør den store arkana. Disse kortene følger en narrativ reise gjennom uskyldig utforskning via kritisk engasjement til oppvåkning. På samme måte tar programserien deltagerne med på en reise som begynner med to samtaler om litteratur, for til slutt å kulminere i et større symposium. 
  
Marta Mboka Tveit er stipendiat ved Universitetet i Oslo og har bakgrunn i mediestudier og Afrikastudier. Hun har også noen år bak seg som frilanser innen journalistikk og innholdsproduksjon, og har blant annet laget en podkastserie om ung norsk-afrikansk identitet (Fellesrådet for Afrika), en serie om skeive transpersoner i Zimbabwe (SAIH) og redigert antologien "Maskespillet i Kongo" om French og Moland-saken. Nå skriver hun fast i spalten "Kulturuka" i Klassekampen. Hun har jobbet mye med Øst- og sørlige Afrika.

Liisa-Rávná Finbog (PhD) er en samisk akademiker, duojár, forfatter og kurator tilknyttet Tampere University, Finland. I 2023 utkom boken hennes 'It Speaks to You: Making Kin of People, Stories, and Duodji in Sámi Museums (Dio Press). Hun er tilknyttet KORO som ekstern kurator, samt innehar stillingen som kurator for diskursiv programmering ved MUNCH. I sin tverrfaglige praksis beveger Finbog seg mellom samisk estetikk og materialiteten i kreative praksiser, og navigerer i dynamikken mellom kunst og urfolkspolitikk. 
  
Om Corpus Infinitum 
Finnes det rettferdige alternativer til Vestens hegemoniske epistemologi, som historisk sett har basert seg på ideologier som kapitalisme, utnyttelse og undertrykkelse?

De to kunstnerne som utgjør Corpus Infinitum, Denise Ferreira da Silva og Arjuna Neuman, bruker utstillingen sin til å stille nettopp dette spørsmålet. De utforsker temaer som klimakollaps, krig, imperialisme og kolonisering på sanselig vis, ved bruk av både poesi, filosofi, kvantefysikk og tarot. På denne måten kan de skape nye forestillinger om både det som er, og det som kan bli. 
  
I løpet av våren blir det også arrangert en bokklubb i tilknytning til utstillingen. Send en mail for mer informasjon om hvordan du kan bli med

Foto: Ove Kvavik