MINIMUNCH: Barnas kunstdag verksted

Sammen med kunstner Sarah Lindström, prøver vi Suminagashi, en gammel Japansk marmoreringsteknikk
Publikumsverksted

Passer for: barn fra 3-12 år i følge med én voksen
Varighet: ca 60 min.
Sted: Oppmøte i lobby, kom gjerne 15 min i forkant
Arrangementet er forbeholdt barn 3-12 år i følge med én voksen.
Billetten inkluderer inngang til utstillingsområdet i etterkant.

Våren 2024 setter flere av utstillingene på MUNCH søkelys på natur og økologi. På Barnas kunstdag i januar, mars og mai, inviterer vi barn og voksne til å lage pigmenter og maling av naturmaterialer, for så å male med fargene sammen med en profesjonell billedkunstner. Hvilke planter og mineraler som brukes, vil variere fra gang til gang. 

Under Barnas Kunstdag 16.06, vil barna sammen med kunstner Sarah Vajira Lindström arbeide med marmorering. Vi drypper og skvetter marmoreringsfarger i vannbad og bruker ulike verktøy for å lage mønstre og former. I utstillingen Jordsvingninger kan vi oppleve hvordan Munch var opptatt av farger, mønstre og linjer i naturens små og store former. I dette verkstedet henter vi inspirasjon fra bilder tatt med droner, mikroskop og teleskop. Så lager vi våre egne marmoreringsbilder som kan ligne på naturens mikro- og makrolandskap.

Under Barnas Kunstdag 26.05 vil barna sammen med kunstner Sarah Vajira Lindström få teste Suminagashi, en over 800 år gammel marmoreringsteknikk fra Japan. Gjennom en metode hvor vi dypper pensler med blekk i vannkar, skaper vi malerier som flyter på vannflaten og som en så overfører til papir. Vi lar oss inspirere av naturens mønstre som årringer på trær, bølgeringer og topografiske kart.

Under Barnas Kunstdag 28.04 vil kunstner Sarah Vajira Lindström introdusere barna for malerfarger som er laget av frukt og grønnsaker, og vise hvordan man gjennom ulike kjemiske prosesser kan få dem til å skifte farge. Vi eksperimenterer med kjemi som man kan finne på kjøkkenet og ser hvordan disse påvirker og endrer fargene. Barna kommer selv til å utforske hvordan fargene kan forvandles gjennom å male, drysse og dryppe farger og blandinger.

Under Barnas Kunstdag 24.03, vil kunstner Sarah Vajira Lindström utforske den japanske teknikken Shibori. Deltakerne vil først brette Japanpapir laget av barken på morbærtrær. Deretter dyppes papiret gjentatte ganger i farger hentet fra forskjellige bær og grønnsaker. Fargene blandes og smelter inn i hverandre. På denne måten oppstår nye overraskende mønstre og fargekombinasjoner.

Sarah Vajira Lindström er utdannet innen tekstil ved Royal College of Art og Central Saint Martins i London. Hun arbeider hovedsakelig med forming av tekstil og naturlige pigment, men eksperimenterer og bruker også andre materialer og medium som plast, lateks, fotografi og collage. Sentralt ligger en utforskende inngang til materialene gjennom bruk av både tradisjonelle og høyst ukonvensjonelle håndverksteknikker. Hun er interessert i vitenskapens og medisinens historie og henter inspirasjon fra vitenskapelige metoder i sitt arbeide. Les mer om Sarah sitt arbeid her.

I verkstedet  under Barnas Kunstdag skal barna få undersøke hvilke farger vi kan hente fra naturen og særlig fra matvarer. Denne gangen har Sarah fått tak i matavfall fra restauranten i museet som vi skal lage malerfarger av. Vi skal bli nærmere kjent med fargene de forskjellige vekstene gir, og se hva som skjer når de blandes.

Foto: Kilian Munch (c) Munchmuseet