Hvem er maskinen? Samtaler & Performance

I forbindelse med utstillingen Maskinen er oss, presenterer vi en variert ettermiddag med performance, kunstnerpresentasjoner og panelsamtaler.

Kunstnerne Zach Blas, Agnieszka Kurant og Cory Arcangel får selskap av den internasjonalt anerkjente skeive teoretikeren Jack Halberstam og den verdensledende kuratoren Carolyn Christov-Bakargiev. I tillegg til våre internasjonale gjester deltar også Oslo-baserte Lara Okafor og Laura-Marie Rueslåtten på MUNCH denne ettermiddagen som henholdsvis moderator og musiker.  

Samtalene foregår på engelsk. 

14.00–16.00 Skeiv teknologi?     
14.00–14.15 'AI-preken' av Zach Blas 
Velkommen ved Ingrid Moe, kunsterisk leder MUNCH Live  
14.15–14.20 Introduksjon av Tominga O’Donnell og Liv Brissach 
14.20–14.45 Zach Blas presentasjon   
14.45–15.30 Jack Halberstam keynote 
15.30–16.00 Q&A med Jack Halberstam og Zach Blas, og moderator Lara Okafor 
 
16.00–16.30 Pause: gratis kaffe og bakverk   
 
16.30–18.00 Kunstig kunst? 
16.30–17.05 Agnieszka Kurant og Carolyn Christov-Bakargiev  
17.05–17.20 Q&A med moderator Stefano Collicelli Cagol 
17.20–17.45 Cory Arcangel presentasjon  
17.45–18.00 Performance: Cory Arcangel’s Hail Mary fremført på håndklokker av Laura-Marie Rueslåtten, klokkenist i Oslo Rådhus 

Om deltakerne:

Jack Halberstam er professor i kjønnsstudier og engelsk ved Columbia University, hvor han forsker på forholdet mellom kjønn, seksualitet og arkitektur. Han fikk sitt gjennombrudd med boken Female Masculinity i 1998. Ved å blande teoretiske og popkulturelle referanser har han en egen evne til å gjøre kompliserte ideer tilgjengelige og samfunnsrelevante. Halberstams nyeste bok heter Wild Things: The Disorder of Desire (2020) og den neste Unworlding: An Aesthetics of Collapse er på vei. 
 
Carolyn Christov-Bakargiev er en italiensk-amerikansk kurator, forsker og direktør for Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea og Fondazione Francesco Federico Cerruti i Torino. Hun er en av de viktigste stemmene på kunstfeltet og I 2019 mottok hun Audrey Irmas Award for Curatorial Excellence som en anerkjennelse for sitt arbeid som kurator gjennom en årrekke. Hun har blant annet vært kurator for Sydney-biennalen, dOCUMENTA(13), og Istanbul-biennalen. Hun har også vært rådgiver for første utgave av MUNCH Triennale. 

Lara Okafor jobber som programutvikler og har en mastergrad i Informatikk: programmering og systemarkitektur fra Universitetet i Oslo. Hen har i en årrekke jobbet for skeive grupper og skrev mastergradsoppgaven sin om digital sikkerhet for skieve rasifiserte mennesker.  
 
Zach Blas er kunstner, filmskaper og skribent. Han er interessert i hvordan vi forstår og forholder oss til kunstig intelligens, internett, flyplass-sikkerhet, politiets bruk av teknologi og biologisk krigføring, ofte med et skeivt perspektiv. 
 
Agnieszka Kurant er en tverrfaglig konseptkunstner. Hun undersøker det hun kaller kollektiv og ikke-menneskelig intelligens, overvåkning og utnyttelse i verkene sine. Hun er interessert i fremtidens arbeid og kreativitet og de transformasjonene som kan oppstå i møtet mellom mennesker og teknologi.  
 
Cory Arcangel arbeider som kunstner, komponist, kurator og entreprenør. Han hacker teknologiske systemer og bedriftsestetikk for å poengtere absurde tendenser og trender. I 2014 lanserte han et forlag og klesmerke under navnet Arcangel Surfwear, og mange av kunstprosjektene hans er åpent tilgjengelige på nett. 
 
Laura-Marie Rueslåtten er musiker og komponist. Hun er utdannet ved Scandinavian Carillon School i Danmark og er klokkenist på Oslo Rådhus. For MUNCH Triennale fremfører hun Cory Arcangels bestillingsverk, Hail Mary,  fra Rådhuset klokken 11.00 lørdag 1.10.  Ved seminaret samme dag, fremfører hun også verket på håndklokker 
 
Tominga O’Donnell er seniorkurator for samtidskunst på MUNCH hvor hun/hen kuraterte det ambulerende prosjektet Munchmuseet i bevegelse (2016–2019) med en skeiv kuratorisk tilnærming. I 2022 er O’Donnell kurator for soloutstillinger med Sandra Mujinga, Camille Henrot og Piya Wanthiang, og leder for kuratorteamet for MUNCH Triennale.  
 
Stefano Collicelli Cagol er direktør for Centro Pecci contemporary art centre i Prato i Toscana. Han har vært kurator for Quadriennale d'arte 2022 FUORI, en omfattende mønstring av italiensk kunst. Fra 2015 til 2017 var han tilknyttet kurator ved Trondheim kunstmuseum. I 2014 ferdigstilte han doktorgraden sin ved Royal College of Art, London. Han har vært ekstern kurator for MUNCH Triennale. 
 
Liv Brissach er kurator for samtidskunst ved MUNCH og har vært del av kuratorteamet til MUNCH Triennale. Brissach har tidligere arbeidet for Office for Contemporary Art Norway (OCA) som koordinator for OCAs publikasjoner og som assistentkurator for den samiske paviljongen på Venezia-biennalen 2022. Brissach har skrevet tekster for Munchmuseet i bevegelse, Kunstkritikk, Billedkunst, OCA og Fotogalleriet.