The Waterfront Ideas: Gode ultralange liv

Mer enn halvparten av dagens japanske babyer vil leve til de er over 100 år. Genredigeringsteknikker, som bl.a. CRISPR, kan gjøre det mulig å leve mye lenger enn før. Forventet levealder i Norge er 84,3 år for kvinner og 80,9 år for menn. Plusser du på 20 år, blir det ultralange liv. Men blir de gode?

Den aldrende befolkningen vil velte pensjonssystemet og sprenge helseutgiftene. Kombinert med svake fødselstall, står verdens politikere ovenfor en enorm utfordring. Men i stedet for å la framskrivningen lamslå politikerne, har den japanske statsministeren Shinzo Abe satt mål om å lage Japan til et «modell-land» for hvordan ultralange liv kan være verdifulle - uten å ruinere staten. Hva kan vi lære av japansk velferdsteknologi og ambisiøse mål? For hva er egentlig et verdifullt liv når en er 90 eller 100 år?

Arrangementet er gratis og åpent for alle, men krever påmelding.

Meld deg på her

STED: Dronning Eufemias gate 14, hos Deloitte Norge
TID: 17-1830, 22. mai 2019

I panelet møter du:
- Sissel Gran, psykolog og forfatter av boken «Inni er vi alltid unge»
- Renée Schulz, Postdoctoral Research Fellow, Osaka University i Japan, med spesiell kunnskap om japansk velferdsteknologi
- Jan Davidsen, leder av Pensjonistforbundet
- Asaki Abumi, journalist
- Christian Strand, NRK, debattleder

Velkommen!

OM DEBATTSERIEN:

Samfunnsdebattene er dominert av politiske interesser eller av særinteressegrupper med sterk argumentasjon. Kulturlivet og næringslivet trekker seg ofte ut av debatten eller ønsker av ulike grunner ikke å delta. Vi ser også relativt sjelden den helt kontroversielle stemmen eller den banebrytende nye – kanskje farlige – tanken. Mange debatter følger vante og trygge spor med velkjente stemmer som aktører.

The Waterfront Ideas er en ikke-kommersiell debattarena, med enkeltarrangementer som avholdes på Munchmuseet eller i Deloittehuset i Oslo. Arrangementene er åpne for alle som ønsker å delta, og nærmere informasjon om hvert enkelt arrangement finner du på thewaterfront.no eller på Facebook.