Foredrag: Kunst og krim på Tøyen

Hva skjedde egentlig da Skrik og Madonna ble brutalt ranet fra Munchmuseet i 2004? Og hvorfor ble aldri ranet oppklart?

I dette foredraget tar idehistoriker og journalist Bjarne Riiser Gundersen oss tilbake til de dramatiske timene på Tøyen denne sommerdagen, da to av Edvard Munchs mest berømte bilder ble stjålet av maskerte ranere med pistol midt i åpningstiden. Noe lignende skjedde ti år tidligere, da Nasjonalgalleriets utgave forsvant etter et nattlig innbrudd gjennom et vindu, samme dag som Lillehammer-OL åpnet. Riiser Gundersen, som er forfatter av dokumentarboken Skrik – Historien om et bilde (2013) viser oss hvordan begge ranene illustrerer utvikling – og brutaliseringen – av norsk gjengkriminalitet. De vitner om endringene i den internasjonale kunstbransjen og museumsverdenen, og viser hvordan medieindustrien har spilt en nøkkelrolle i å løfte Skrik fra å være et kjent kunstverk til å bli et globalt ikon. Hvordan har bortføringen av Skrik påvirket livet til Edvard Munchs mest berømte motiv?

Mer om utstillingen EXIT! her

Foredraget finner sted i siste utstillingssal.

Pris: 120 kr for voksen og 60 kr for student
Inngang i museets utstilling er inkludert i billetten.

Kjøp billett