Tusen takk for at du valgte fotografering!
Jeg heter Duy og har laget noen øvelser som kan hjelpe deg å ta bilder som betyr noe for deg. Spill av videoen under og se hva foto betyr for meg. Der gir jeg deg et par tips til fotografering!
DU TRENGER
- Kamera
- Penn og papir eller PC
- Tidtaker
OPPVARMING
Start med å sette tidtakeren på 5 minutter. Det er den tiden du skal bruke på oppvarmingen.
- Ta opp mobilen din og se gjennom fotografier du allerede har tatt. Velg tre bilder du har tatt av ulike rom. Dette er en oppvarming for å få din egen kreativitet i gang. Bildene du velger fra kamerarullen skal bare sees av deg selv. Det gjør ingenting om det også er mennesker i bildet.
- Se på bildene du valgte og skriv ned noen stikkord om hvorfor du valgte akkurat disse, og hvorfor du fotograferte disse rommene i utgangspunktet. Tenk tilbake - hvilken følelse hadde du da du var i rommet?
1. Ta bilder med ulike perspektiver!
Ta minst 20 ulike bilder av et rom som betyr noe for deg, et sted inne på skolen eller i skolens uteområde. Du kan også ta bilder andre steder hvis du har mulighet til det. Du velger selv om du vil fokusere på en ting i rommet, hele rommet, eller deler av rommet.
Perspektiv er hvilken kameravinkel du bruker når du tar bildet. Perspektiv kan også bety din unike måte å se verden på.
Hvilke perspektiver og kameravinkler kan hjelpe deg å fortelle historien om dette rommet? Prøv deg på et par av følgende perspektiver med kameraet ditt.
Makro: Bilder tatt på nært hold av motiver som blomster eller vanndråper. Det betyr at du må gå tett på det du skal ta bilde av. Her kan du fokusere på detaljer du er glad i!
Avstand: Kanskje du trenger litt mer distanse til det du skal fotografere? Bilder som fokuserer på avstand, kan skape en spennende romvirkning.
Nærbilde: Med et nærbilde fokuserer du på en kroppsdel. For eksempel et ansikt eller en hånd. Her kan du utforske følelser eller stemning i et rom. Er det lys eller farger du vil fokusere på?
Øyenivå: Kom på øyenivå med det du skal ta bilde av. Er det av en person i et rom for eksempel, så holder du kamera slik at du verken ser opp eller ned på personen, men rett på. Det kan også være en ting! Dette er for å skape et mer personlig og nært bilde.
Fugleperspektiv: Fugleperspektiv er et oversiktsbilde, som gjør at ting virker lite.
Froskeperspektiv: Froskeperspektiv er undervinkling, for å få noe til å virke stort. Dette er et perspektiv du kan bruke for å få et rom til å virke mektig.
2. Velg ut 3 bilder av de 20 som du har tatt
Dette er nå din bildeserie. Det trenger ikke å bety at du synes de er fine, men at det er noe ved dem, stygge eller pene, som vekker interessen din.
3. Rediger!
Nå skal du redigere bildene. Gå inn på redigeringsverktøyet du har på mobilen din eller på redigeringsprogram du bruker på PC. Du kan beskjære bildene om du ikke likte utsnittet. Du kan justere temperaturen på fargene for å få frem ulike stemninger ved rommet. Du kan gjøre noen områder av bildet uskarpe, og sette andre ting i fokus. Her er det uendelige muligheter, det handler om hvilke stemninger du vil få fram i fotografiene dine.
Gratulerer!
Du har nå tatt bilder av rom, og brukt ditt unike perspektiv. Del gjerne det du har laget med oss på MUNCH og andre skoler ved å legge ut bilder på din eller skolens sosiale medier og bruk hashtaggen #mittrom.
Men viktigst: ta vare på deg selv! Tenk deg om før du deler personlige bilder og opplysninger om deg selv og andre på åpne nettsteder.