MÅNEOPPGANG MARLENE DUMAS & EDVARD MUNCH

Marlene Dumas er en superstjerne i samtidskunsten. Hun konfronterer og forfører oss med sine ekspressive figurative malerier. Med Måneoppgang inntar kunstneren for første gang rollen som kurator, og viser oss Edvard Munchs kunst i dialog med egne arbeider. 

Nederlandske Marlene Dumas er kjent for sine visuelt sterke malerier. Hun har vært fascinert av Munch i en årrekke. I 1981 så hun Munchs litografiserie Alfa og Omega (1908) på Munchmuseet, og møtet åpnet øyene hennes for slektskapet mellom dem. «Jeg har alltid sagt at jeg ønsket å male kjærlighetsfortellinger, og her gjorde Munch akkurat det mange år før meg». Hun mener Munch maler moderne kjærlighetshistorier, ikke bare om menn og kvinner, men om mennesker og natur. 

Alfa og Omegas historie karakteriserer utstillingen, med temaer som uskyld, erotikk, ensomhet, angst og død. Tittelen Måneoppgang er hentet fra litografiet med samme navn. Figurene Alfa og Omega ser ut på den gylne månesøylen som skinner i havet. Dumas assosierer måneoppgang med noe kvinnelig og magisk, samtidig som måneoppgangen peker frem mot nattens mørke. Om Munch skriver hun: «Ja, han forstår natten med sine skygger. Likevel stråler hans verk av lys.» Utstillingens grunnstemning ligger nettopp i måneskinnet. 

Tekst er en viktig del av både Munch og Dumas’ kunstnerskap. Begge liker å skrive om kunst og er opptatt av fortellinger rundt kjærlighet, angst og død. De har begge et poetisk språk og en særegen stil der prosa og poesi blandes. Dumas sier: «Ord og bilder er ofte vesensforskjellige, men de er begge like viktige og like tvetydige.»

Måneoppgang er en unik mulighet til å se to av verdens mest fremtredende kunstnere. I arbeidet som kurator har Dumas studert hundrevis av malerier, trykk og tegninger i Munchmuseets samling. Hennes egne arbeider er hovedsakelig i privat eie og er sjeldent stilt ut tidligere. Utstillingen inneholder også utvalgte verk av Dumas malerkollega René Daniëls. Som hun selv sier: «René Daniëls lærte meg å se Munch». Hun trekker derfor inn malerier av Daniëls, side om side med hennes egne og Munchs.

Kjøp billetter