Munchmuseet i bevegelse: Merete Røstad, 'Kammer'

I sommer kan du oppdage historier fra Oslos glemte kvinner i form av en lydskulptur plassert utenfor Munchmuseet.

Lydskulpturen Kammer er laget av kunstner Merete Røstad, og er et resultat av muntlige fortellinger som kunstneren har samlet inn fra ulike historiefortellere på Oslos østkant. Hver fortelling gir et lite innblikk i livene til ulike kvinner hvor Kammer fungerer som en påminnelse om glemte stemmer, og som en plattform for byhistoriens usynlige skikkelser. Det imaginære kammeret er åpent for publikum døgnet rundt, og den runde plattformen er innsatt med blå, selvlysende steiner, som gjør at den glimrer i mørket. 

Kunstneren har brukt en spesialbygd transportsykkel på sin reise rundt i Oslos gater. Sykkelen fungerer som et mobilt arkiv parkert i inngangspartiet til Munchmuseet, og inngår som en del av en rekke skriveverksteder som arrangeres parallelt med visningen av Kammer. Historiene er samlet inn fra ulike historielag på Oslos østkant, og fra protokoller av avhør i Arkivet etter Fattigvesenet i Kristiania i Oslo Byarkiv

Gjenfortellere: Unni Kristin Skagestad, Helen Vikstvedt, Gjertrud Louise Gynge, Marte M. Solem, Miriam Sogn, Sarah MacDonald Berge, Trine A. Wiggen, Ingri Enger Damon, Saila Hyttinen og Karin Klouman.

Lyddesigner: Olaf Stange

Dato: 17. juni – 17. september 

Sted: Utenfor Munchmuseet

Seminar: 15. september (12.30 – 17.00), Foredragssalen på Munchmuseet. 

Merete Røstad bor og arbeider i Oslo og Berlin. I hennes kunstneriske praksis inngår undersøkelser av hvordan kollektive minner markerer omgivelsene og hvordan man kan tyde sporene etter ulike historiske hendelser – små og store. Hun jobber prosess-basert, ofte med kunst i offentlig rom og med ulike samfunnsgrupper. Røstad er utdannet ved Bauhaus Universität (Tyskland), og er for tiden stipendiat ved Kunsthøgskolen i Oslo.