Munchmuseet i bevegelse: Marthe Ramm Fortun, Stein til byrden (2016)

Marthe Ramm Fortuns kunstprosjekt Stein til byrden strekker seg fra vår til høst 2016 og inngår i Munchmuseets samtidskunstprogram Munchmuseet i bevegelse. Stein til byrden består av en skulptur, en publikasjon i form av en reisedagbok og performance på 20-bussen i august. Med Tøyen som utgangspunkt er Stein til byrden et stedsspesifikt prosjekt som utforsker dynamikken mellom publikum, kunstner og det offentlige rom.

Et verktøy i dialogen er en skulptur på hjul som består av steintavler i Bering Rose marmor i ulike størrelser. Den største tavlen er tilpasset målene til kofferten den transporteres i, og er gravert med sitatet «Venn, gi meg sjel og munn!» av poeten Gunvor Hofmo (1921-1995). De mindre tavlene er skåret ut etter målene på Fortuns skissebok, og gravert med kunstnerens symboler for munn og sjel. Fortun tar med jevne mellomrom skulpturen med til Tøyensenteret hvor forbipasserende inviteres til å holde i steintavlene i en utveksling av form og fortelling. De tilfeldige møtene flettes inn i en reisedagbok, som forfattes og formes av kunstneren og de hun møter på sin vei.

Om kunstneren

Marthe Ramm Fortun (Oslo, 1978) bor og arbeider i Oslo, Norge. Nylig har hun hatt performance ved KW Institute of Contemporary Art, Berlin, Beaux-Arts, Paris, Bozar Center for Fine Arts, Brussel, Stavanger Kunstmuseum, Stavanger og Henie Onstad Kunstsenter, Høvikodden. Hun har vist soloutstillingen Skrive byen, skrive den om ved UKS, Oslo og duo-utstillingen Yesterday was different med Kasper Bosmans ved Komplot, Brussel. Fortun er forfatter av 100 situasjoner (Aschehoug, 2013) i Stemmer-serien, en markering av hundreårsjubileet for norske kvinners stemmerett, og boken Inverted Sky; Letters to Jackie (Blackdog Publishing, 2014), basert på Fortuns stedsspesifikke prosjekt på Grand Central Terminal for Performa 13, biennalen for performancekunst i New York i 2013. Fortun er tilknyttet Kunstakademiet i Oslo (KHiO) som gjestelærer.

Om medkuratoren

Jenny Kinge (1985) er en Oslo-basert kurator og medkurator på Marthe Ramm Fortuns prosjekt for Munchmuseet i bevegelse. I tillegg til egne kuratoriske prosjekter, arbeider Kinge ved det kunstnerdrevne visningsstedet 1857 i Tøyenbekken.

Munchmuseet i bevegelse

Munchmuseet i bevegelse er et storstilt kunstprogram som strekker seg over fire år med oppstart våren 2016. De kommende årene vil publikum få oppleve en rekke midlertidige samtidskunstprosjekter i området mellom det nåværende museet på Tøyen og det nye museet i Bjørvika. Munchmuseet i bevegelse består av to deler: Midlertidige kunstprosjekt av yngre kunstnere i ulike rom (også uterom) i Bydel Gamle Oslo, og utstillinger med utgangspunkt i Stenersensamlingen som vil bli vist i egne lokaler i Bjørvika. Formålet med det mobile prosjektet er å videreføre Stenersenmuseets arbeid med samtidskunst, og å vise Stenersensamlingen i en serie utstillinger kuratert av Kunsthall Oslo.