Munchmuseet i bevegelse - Kunsthall Oslo presenterer: Kai Fjell

Munchmuseet i bevegelse og Kunsthall Oslo har gleden av å ønske velkommen til utstillingen Scener med arbeider av Kai Fjell. Utstillingen er den første større presentasjonen av Kai Fjell i Oslo siden minneutstillingen på Kunstnernes Hus i 1990.

Kaj Fjell (1907-1989) regnes som en av Norges mest anerkjente og folkekjære kunstnere. Han var utdannet fra Statens håndverks- og kunstindustriskole i 1927 og Statens kunstakademi i 1928–29 og debuterte, til blandet mottakelse, på Oslo Kunstforening i 1932. I 1937 fikk Fjell sitt store kunstneriske gjennombrudd med separatutstilling på Kunstnernes Hus. Hans kunstnerskap er svært allsidig, og ved siden av en omfattende maleriproduksjon inkluderer det både utsmykkinger, scenografi og ikke minst illustrasjoner.

Fjell var i 1946 en erfaren bokillustratør med tre bøker bak seg. Dette året illustrerte han diktene i Rolf E. Stenersens bok Spinn etter Rimbaud (1946). Samarbeidet og dialogen mellom kunstneren Fjell og kunstsamleren, finansmannen og forfatteren Rolf E. Stenersen danner et grunnlag for utstillingen.

Scener er en tittel hentet fra ett av diktene i Spinn etter Rimbaud, men peker samtidig på trekk i Fjells produksjon generelt og på perioden de er skapt i spesielt måten Fjell lager stilistisk sterke og gripende narrativer som kan sammenliknes med stillbilder fra en film, med dekorative, rike, ornamentale tablåer.

Tegninger danner utstillingens kjerne, supplert med malerier fra perioden rundt 1940-1950. Utstillingen viser en moden og samfunnsengasjert kunstner, hvor krig og flyktningproblematikk, men også familieliv og fremtidshåp er en del av tematikken.

RES-C-0604_20160524-2.jpg#asset:2481
Kaj Fjell (1907-1989) regnes som en av Norges mest anerkjente og folkekjære kunstnere.

Åpningstider: 30.09 - 27.11, tirsdag til fredag kl.11.00 - 17.00, lørdag og søndag kl.12.00 - 17.00.

Sted: Dronning Eufemias gate 34, Bjørvika.

Munchmuseet i bevegelse

Munchmuseet i bevegelse er et storstilt kunstprogram som strekker seg over fire år med oppstart våren 2016. De kommende årene vil publikum få oppleve en rekke midlertidige samtidskunstprosjekter i området mellom det nåværende museet på Tøyen og det nye museet i Bjørvika. Munchmuseet i bevegelse består av to deler: Midlertidige kunstprosjekt av yngre kunstnere i ulike rom (også uterom) i Bydel Gamle Oslo, og utstillinger med utgangspunkt i Stenersensamlingen som vil bli vist i egne lokaler i Bjørvika. Formålet med det mobile prosjektet er å videreføre Stenersenmuseets arbeid med samtidskunst, og å vise Stenersensamlingen i en serie utstillinger kuratert av Kunsthall Oslo.