Munchmuseet i bevegelse

De kommende årene vil publikum få oppleve en rekke midlertidige samtidskunstprosjekter i området mellom det nåværende museet på Tøyen og det nye museet i Bjørvika.

Munchmuseet i bevegelse består av to deler: Midlertidige kunstprosjekt av yngre kunstnere i ulike rom (også uterom) i Bydel Gamle Oslo, og utstillinger med utgangspunkt i Stenersensamlingen som vil bli vist på Kunsthall Oslo i Bjørvika.

Formålet med det mobile prosjektet er å videreføre Stenersenmuseets arbeid med samtidskunst, og vise Stenersensamlingen i en serie utstillinger kuratert av Kunsthall Oslo. Munchmuseet vil med dette allerede nå prege utviklingen av det kulturelle nettverket og bymiljøet i nabolaget.

Programmet i 2017 består av fire ulike kunstprosjekter: Den tverrfaglige teaterforestillingen Fra smør til margarin på 1857 i Tøyenbekken 12 og Whitelight Theater F i Borggata 9, danseforestillingen Fall i skateparken Gamlebyen Sport og Fritid, den multimediale installasjonen Kammer utenfor Munchmuseet, og lydverket Rats – byens hemmelige lydlandskap installert under Nylandsbrua.  

Fra smør til margarin 
Dette prosjektet tar utgangspunkt i Oslo Østs historie, hvor teaterregissør Pernille Lindstad og medkurator Jenny Kinge har skapt en tverrfaglig forestilling i to akter. Hver akt utspiller seg i lokalene til to sentrale kulturbygg på Grønland, som på 1870-tallet var henholdsvis Jomfru Mathea Schøyens melkeforretning og Margarinfabrikken, Aug. Pellerin fils & Co. Billedkunstnere har laget scenografi og kostyme, og det nyskrevne manuset fremføres av skuespillere, medskapende dansere og folkemusikere.    
Tid: 16. – 19. februar 
Sted: 1857 i Tøyenbekken 12 og Whitelight Theater F i Borggata 9 (inngang Gunhilds gate 7)
Kurator: Jenny Kinge og Natalie Hope O’Donnell

Fall 
Koreograf Martine Hammervold-Austinat vil i samarbeid med musiker Åse Ava Fredheim og lysdesigner Silje Grimstad invitere publikum inn til skateparken i Gamlebyen Sport og Fritid ved Dyvekes Bro. Utøverne Vigdis Langeggen, Kristine Steinsdatter Jensen og Vibeke Sæther er medskapende dansere i forestillingen, som vil gjenspeile de fysiske mulighetene og utfordringene i skateparkens første betong-bowl, «Gamlefar» gjennom lyd, lys og samtidsdans. 
Tid: 30. mars – 1. april 
Sted: Skateparken Gamlebyen Sport og Fritid ved Dyvekes Bro, Gamle Oslo
Kurator: Natalie Hope O’Donnell

Kammer 
Kunstner og KHiO-stipendiat Merete Røstad har bygget en sykkel og bruker den som et verktøy til å samle inn muntlige fortellinger fra Grønland, Kampen og Gamlebyen. Historielagene i disse delene av byen er ankerpunktet for denne relasjonelle tilnærmingen, som begynte i sommeren 2016. Våren 2017 bygges et «kammer» utenfor Munchmuseet der historiene gjenfortelles i en multimedial installasjon.  
Tid: 2. juni – 27. august 
Sted: Utenfor Munchmuseet, Tøyen
Kurator: Natalie Hope O’Donnell
Seminar: 25. august, Munchmuseet

Rats – byens hemmelige lydlandskap 
Bjørvika har en enorm rottepopulasjon, og de kommuniserer med hverandre i et frekvensområde som er utenfor menneskets hørselsevne. I et samarbeidsprosjekt med nyMusikk, lager Jana Winderen et nytt lydverk basert på hypotesen om at rotter synger kjærlighetssanger til hverandre i ultralydområdet. 
Tid: 6. september – 14. oktober 
Sted: Under Nylandsbrua i Bjørvika
Kuratorer: Anne Hilde Neset og Natalie Hope O’Donnell
Seminar: 22. september, Munchmuseet


Prosjekter:

Munchmuseet i bevegelse: Fall

Munchmuseet i bevegelse - Kunsthall Oslo: Ragna Bley

Tidligere prosjekter:

Munchmuseet i bevegelse - Kunsthall Oslo: The Imaginist Bauhaus

Munchmuseet i bevegelse m/Whitelight Theatre F og 1857: Fra Smør til Margarin

Munchmuseet og UKS presenterer: Amelia Beavis-Harrison og Hanne Ramsdal/Rebekka Nystabakk

Kai Fjell: Scener

Fadlabi: På Gebrokkent II

Jon Benjamin Tallerås: wander ponder going yonder

Marthe Ramm Fortun: Stein til byrden

Marte Eknæs og Nicolau Vergueiro: Open 24 hours

Sofia Hultin: I'm Every Lesbian - Oslo

Konferanse: Spaces for Art in Oslo: Prosjekt i Gamlebyen - PiG (1994) revisited