The Edvard Munch Art Award

The Edvard Munch Art Award ist ein internationaler Preis, der an eine bildende Künstlerin bzw. einen bildenden Künstler der Gegenwart vergeben wird. Die Auszeichnung, bestehend aus einer Geldprämie und einer Sonderausstellung am Munch Museum, ist als Zeichen der Wertschätzung von Edvard Munchs historischer sowie anhaltender Bedeutung für die Kultur der Gegenwart zu verstehen. Die Auszeichnung soll dazu beitragen, bedeutende internationale Talente in der bildenden Kunst zu fördern.

Der Preis wird an junge Kunstschaffende von höchstens 40 Jahren in der Etablierungsphase verliehen, die in den vorausgegangenen 5 Jahren ihre besondere Begabung unter Beweis gestellt haben.

Der Preis ist mit 500 000 NOK dotiert und wird direkt ausbezahlt. Beinhaltet ist auch eine Sonderausstellung der Preisträgerin bzw. des Preisträgers im Munch Museum.

Das Munch Museum ist Eigentümer, Manager und Verwalter des Preises. Der Direktor des Munch Museums beruft die Jury, bestehend aus fünf hervorragenden Sachverständigen der Gegenwartskunst.

Jury: Alfred Pacquement (Vorsitz), Carolyn Christov-Bakargiev, Hou Hanru, Robert Storr und Solveig Øvstebø.

Edvard Munch Art Award 2017 er delt ut til den New York-baserte maleren, Kerstin Brätsch.

Kerstin Brätsch (født 1979) er en tysk samtidskunstner, kjent for sine abstrakte malerier.

Juryens uttalelse:

Ved å leke med alternative kunstnerpersonligheter og kollaborative dekknavn kaster den tyske multikunstneren Kerstin Brätsch et kritisk lys på ideen om det subjektive. Dette gjør hun i en tid der den digitale formidlingen av dagens overmedierte virkelighet kontinuerlig utfordrer og endrer identitetene våre.

Maleri utgjør kjernen i Brätschs kunstnerskap, men hun nærmer seg denne sjangerens tradisjoner gjennom en sinnrik bruk av ulike medier, alt fra tegning, grafisk design og skulptur til performance, videokunst og installasjon. Verkene hennes spiller på og forvandler en rekke modernistiske myter og grunnsetninger, idet hun ser på den abstrakte kunstens historie fra et feministisk ståsted. Dette utgjør grunnlaget for en løssluppen kritikk av rådende teorier omkring originalitet, opphav, åndelighet og renhet.

Brätsch har allerede utmerket seg i en rekke imponerende utstillinger og prosjekter, der de særlige kvalitetene ved kunsten hennes har kommet juryen for øye. Juryen er ellers av den mening at Kerstin Brätsch har et stort potensial til å ta kunstnerskapet sitt til nye høyder i årene som kommer, og vi kommer til å følge hennes videre karriere med stor glede og forventning.

Read more about the first recipient of The Edvard Munch Art Award, the French artist Camille Henrot. KathyLo_CamilleHenrot-web1.jpg#asset:221

Presseanfragen bitte an: EMAA@munchmuseet.no