'Sounds of the City': Seminar med Jana Winderen og Chris Watson

Oslo har et sammensatt lydlandskap – hva er din favorittlyd i byen? Hva kan vi lære om byene våre ved å lytte?

Bli bedre kjent med kunstprosjektene til Jana Winderen og Chris Watson i seminaret Sounds of the City.

Chris Watson fremfører lydinstallasjonen Inside the Circle of Fire: A Sheffield Sound Map, og Jana Winderen presenterer sine feltopptak av hval, fisk, flaggermus, rotter og fra den marginale issonen. Seminaret avsluttes med en samtale mellom Winderen og Watson, som åpner opp for spørsmål fra salen.

Seminaret vil foregå på engelsk. Det er gratis å delta og alle får utdelt publikasjonen Jana Winderen, Rats – Secret Soundscapes of the City. Salen på Munchmuseet er åpen fra kl. 13.30.

Sounds of the City arrangeres i forbindelse med Jana Winderen sitt nyeste prosjekt Rats – byens hemmelige lydlandskap, et lydverk under brua ved Trelastgata 1 i Bjørvika, som er en del av Munchmuseet i bevegelse. Prosjektet er et samarbeid mellom Munchmuseet og nyMusikk.

Samtalen modereres av kuratorene for prosjektet Rats – byen hemmelige lydlandskap:
Anne Hilde Neset, tidligere kunstnerisk leder for nyMusikk, og Natalie Hope O’Donnell, kurator for Munchmuseet i bevegelse.

Om bidragsyterne

Chris Watson er en pioner innen feltopptak av dyrelyder, ulike habitat og miljøer over hele verden. I sitt arbeid med naturdokumentarer har han vært lydmann for David Attenboroughs tv-programmer Life og BBC serien Frozen Planet.Watson var en av grunnleggerne av den innflytelsesrikeeksperimentelle musikkgruppa Cabaret Voltaire i Sheffield på 1970- og 80-tallet. Siden den gang har han utviklet en særegen interesse for lydopptak av dyr, habitater og atmosfærer over hele verden. Som frilanskomponist og lydmann har Watson spesialisert seg på å skape romlige lydinstallasjoner med en sterk fornemmelse av steders egenart. I sitt arbeid med naturdokumentarer har Watson bidratt til flere programmer i David Attenborough’s Life-serie blant annet The Life of Birds som han vant en BAFTA-pris for ‘Best Factual Sound’ i 1996. Han vant samme pris for BBC-serie Frozen Planet i 2012. Watson har tatt opp lyd for mange BBC Radio 4 produksjoner, blant annetThe Ice MountainThe Reed Bed, Jules Verne's VolcanoThe DitchThe Listeners og The Wire, som han vant The Broadcasting Press Guild’s Broadcaster of The Year Award for i 2012. I 2013 ble Watson tildelt Paul Hamlyn Composers Award. Watson lager også musikk, som presenteres på BBC Radio 3-programmet Late Junction. Han har laget installasjoner for gallerier og festivaler internasjonalt, blant annet, Sheffield Millennium Gallery; Opera North i Leeds; The National Gallery, London; The Royal Opera House, Covent Garden; Louvre i Paris og Aichi Triennialen i Japan.

Den Oslo-baserte kunstneren Jana Winderen er internasjonalt anerkjent for sine lydopptak av under vann, presentert i form av flerkanals lydinstallasjoner, konserter og utgivelser. Hun er utdannet billedkunstner ved GoldsmithsCollege i London, og har også studert matematikk, kjemi og fiskeøkologi ved Universitetet i Oslo. Bare i 2017 har hun gjort bestillingsverkene bára for Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, Wien; Spring Bloom in the Marginal IceZone for Sonic Acts i Amsterdam og på SALT i Oslo; Transmission for V-A-C Foundation i Moskva; og Classifiedfor Borealisfestivalen i Bergen. Tidligere prosjekter inkluderer DIVE, en 80-kanals installasjon i Park Avenue Tunnel i New York, og installasjonen Ultraworld på MoMANew York. Hun ble tildelt prisen Golden Nica for Digital Music & Sound Art på Ars Electronica i 2011. Winderen har vært gjestekunstner på TBA21 Academy og hun gir ut sine audiovisuelle arbeider på Touch.